Noterat

Om dina dokument och bilder blir kidnappade

Har dina viktiga filer blivit krypterade av ”virus” som t ex Locky?

Lugn, vi kan (oftast) hjälpa dig att få dem tillbaka.

  1. Stäng genast av datorn.
  2. Kontakta oss för vidare information.

Viktigast av allt: Öppna inte bifogade filer i mail som du inte vet säkert är ofarliga. Släng dessa mail direkt i papperskorgen.

Ransomeware som Locky sprids via bifogade dokument som innehåller skadliga macron. När dina filer blivit krypterade vill skurkarna att du betalar tusentals kronor för att få en nyckel. Det är långt ifrån säkert att du, efter betalning, någonsin får svar från dessa brottslingar. Det finns dock ett litet hopp om att vi kan hjälpa dig, så hör av dig om du råkat illa ut…

 

Polisen varnar för falska mejl från ”Skatteverket”

I samband med att det preliminära skattebeskedet kom skickades också falska mejl som såg ut att komma från Skatteverket. I mejlet fanns dessutom en länk som såg ut att gå till Skatteverkets webbsida och mottagaren av mejlet uppmanades att klicka på länken för att kunna få sin skatteåterbäring.
– Seriösa aktörer ber aldrig om kontonummer eller kreditkortnummer i mejl, säger Anders Ahlqvist på polisens nationella it-brottscentrum.

https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/April/Falska-mejl-fran-Skatteverket/

Nytt Ransomeware kidnappar datorn och gör den oanvändbar

petya_image-965x395

När du trodde det inte kunde bli värre kommer Petya. Detta kidnappningsprogram krypterar viktiga filer på hårddisken. Resultatet blir att du inte kan starta din dator. Istället uppmanas du att betala tusentals kronor för att få den upplåst. Kom då ihåg att du säkerligen inte får någon hjälp även om du betalar.

Viruset sprids främst via e-mail där du luras att öppna bifogade filer eller klicka på någon länk.

Vi har även hört att bedragaren ringer upp offret och påstår sig komma från Microsoft. Bedragaren ber att få offrets e-mailadress och skickar sedan ett smittat mail. Slutligen ombeds offret att klicka på en länk i mailet.

http://www.idg.se/2.1085/1.654303/gisslan-ransomware-starta-datorn

Petya – Taking Ransomware To The Low Level

Återigen varning för att öppna bifogade filer i mail!

Nu finns en ny variant av Ransomware/Cryptoware kallad ”Locker”. Koden gömmer sig ofta i bifogade wordfiler som invoices/Receipt etc, även med svenska namn…

Locky_ex

Öppnas dessa filer luras användaren att köra ett macro som krypterar i stort sett ALLA användarfiler som dokument och bilder. På några minuter är samtliga dessa filer på hela datorn samt alla nätverksresurser låsta. Dessa går sedan INTE att låsa upp…

Enda sättet att få tillbaka filerna är genom återställning av backup.., så…

FUNDERA PÅ HUR DET STÅR TILL MED DIN BACKUP!

Mer info:

http://www.bleepingcomputer.com/news/security/the-locky-ransomware-encrypts-local-files-and-unmapped-network-shares/

Kostnadsfri uppgradering

När du väl anmält intresse för att uppdatera till Windows 10 blir nästa steg att boka uppgradering…

win10_kostnadsfri_uppgr_1

Startmenyn är tillbaka i Windows 10 🙂

win10_kostnadsfri_uppgr_2

Dessutom en helt ny webbläsare – Spartan Browser.

win10_kostnadsfri_uppgr_4

Uppgradera gratis till Windows 10

win10pre2

När Windows 10 släpps (under sensommar höst 2015) har du ett år på dig att få en gratis uppdatering till denna version av Windows. Erbjudandet gäller dig som kör Windows 7 eller Windows 8.1 (och har en dator som klarar Windows 10).

För att ta del av erbjudandet surfar du in på http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-10/about och registrerar dig under rubriken Kostnadsfritt uppgraderingserbjudande.

När du uppgraderat kommer Microsoft fortsätta hålla din dator uppdaterad under hela dess livslängd. När nya funktioner introduceras får du dessa utan extra kostnad 🙂

Telia har driftstörning på e-posten!

”För närvarande har vi en driftstörning på Telias e-posttjänst. På Telia Webmail yttrar sig felet genom att man får felmeddelande ”Server inte tillgänglig för närvarande” när man besöker sidan. I e-postprogram så som Outlook kan det vara problem att logga in och skicka/ta emot e-post. Felsökning pågår och vi beklagar olägenheter detta kan medföra. Störningen beräknas dessvärre pågå större delen av dagen och någon beräknad klartidpunkt finns inte för närvarande.”

Flashuppdatering

Adobe Flash uppdaterad till version 11.6.602.168 för Windows. Du håller väl koll på att program som Flash, Reader och Java uppdateras automatiskt och kontinueerligt. Viktigt för att minska risken att din dator blir smittad med malware.